joi, 24 martie 2011

Atunci sa treaca istoria peste noi ca un tavalung

Cazuri izolate si pana la urma necesar a fi tratate individual ii determina pe unii sa creada ca poporul roman ar fi vreun buric al pamantului .Daca Theodor Aman sau Corneliu Baba au avut un cuvant de spus in pictura, nu inseamna ca suntem cu totii niste mari artisti .Alaturi de ei au trait si tradatorii de tara .Iar noi, ca popor, nu am facut nimic pentru ei.Am putea avea un sentiment de jena in niciun caz unul de mandrie .In plus despre Theodor Aman sau Corneliu Baba nimeni nu mai are niciun cuvant de spus.Pentru cei mai multi dintre noi, ei nici nu au existat.Deci nici acum nu facem nimic .Daca au existat Ana Aslan , Victor Babes, Horia Hulubei ,Grigore Moisil nu inseamna ca suntem o tara care ne respectam oamenii de stiinta .In cele mai multe cazuri nu i-am sustinut cu nimic.Le-am dat cu tifla in bot si i-am indemnat sa-si gaseasca singur surse de finantare pentru ca noi suntem prea saraci si nu avem vreo idée de cum am putea sa ne ridicam.Desi anii au trecut noi nu am invatat nimic din prostiile noastre .Si acum facem la fel .Ne indemnam valorile sa plece din tara caci noi nu ne permitem sa le asiguram mediul de lucru .Ce mai conteaza ca gratie lor tara asta putea sa conteze pe scena internationala.Pentru noi istoria nu depinde noi , nu e construita de noi, e doar un tavalung care trece peste noi ca acceleratul prin halta si poate ne mai si atinge.Si pentru asta nu ne facem mustrari de constiinta .Ba dimpotriva , suntem mandri ca am descoperit cum sa ne lasam tarati prin colbul istoriei.Si daca indraznesti sa vrei mai mult, sa ceri mai mult, sa dai mai mult , esti pus la colt si taxat fie ipocrit fie nerealist caci ,mai visatorule, noi romanii suntem asa cum suntem, noi suntem noi si suntem mandri de asta dar nu ne dam inapoi pentru a ne argumenta lipsa de idei si de atitudine aratand cu degetul ca uite din ce super oameni ne tragem .Si apelam astfel la romanii celebri care au reusit sa iasa din anonimat pentru ca au indraznit si in niciun caz ca ar fi mostenit niste gene cu totul deosebite de la cei care asteapta ca istoria sa treaca ca tavalugul peste.Si cand dorim sa scapam de responsabilitati facem acelasi lucru.Aratam spre super oamenii care s-au nascut in tara asta, i-au pus o valoare prin munca ei si au fost aruncati exact de cei pe care i-au valorizat fix la cosul de gunoi al istoriei care ne place sa ne tavaleasca .Povestea asta nu se incheiei aici .E in episoade, care vor urma

5 comentarii:

  1. nu-i cunoastem si nu-i recunoastem pe Baba si pe Aman, dar ii cunoastem pe Severin, pe Ponta, pe restul. Ca datorita lor stie lumea ce e Romania.
    ce ma deranjeaza e faptul ca nu ne place sa luam exemple din exterior, dar i-am uitat total si pe marii si vechii romani care au tinut piept unei lumi intregi, fara bani, fara politica. dar se pare ca jertfele lor sunt inutile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Provesrbul cu capra raioasa care tine coada pe sus mi se pare destul de sugestiv.Nu mai avem nevoie sa inventam nimic.Au inventat inaintea noastra altii, dar nici sa nu fi in stare sa te adaptezi si sa te civilizezi mi se pare prea mult.Si a inceput chiar sa ma enerveze impaunarea unora pe seama altora.Nu ne-am recunoscut nicioadata valorile.cati dintre marii romani si-au desarvarsit opera gratie bunavointei strainilor caci romanii astia care pentru a-si justifica lipsa de reactie fac apel aceste valori, la timpul potrivit nu au facut nimic, ba pe unii chiar i-au contestat.cand vom reusi sa ne civilizam unitar nu o sa mai am nimic de zis.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce Bababa , ce spui tu acolo?
    Stii cu ce se lauda romanasii plecati in afara?Cu faptul ca popor petrecaret ca romanul nu mai gasesti , vai ce le au facut strainilor cu manelele ascultate la maxim si micii pe gratar...se uitau strainii la asa vedete.Eu nu mi urasc tara , doar oamenii din ea si apreciez valorile datorita carora mai putem scoate capul in lume.

    RăspundețiȘtergere
  4. @darias, chiar nu gasim o solutie sa schimbam imaginea asta?Chiar sa nu gasim o varianta in care sa nu mai lasam galagia vulgara sa se faca atat de mult auzita?

    RăspundețiȘtergere
  5. La modul general si subiectiv eu cred ca am gasit solutia . Normal , nu este una foarte rapida dar e ceva. Faptul ca facem cunoscute aceste lucruri inseamna ceva .
    Cuvantul are puterea lui iar viteza propagarii grabeste solutionarea problemei.
    Imaginea se schimba prin cunoastere publica .

    RăspundețiȘtergere