marți, 5 aprilie 2011

Diferente

Zeci de mii de germani au iesit in strada sa ceara inchinderea centralelor nucleare.Ca o contrareplica unii conationali de-ai nostri sustin demararea proiectului Rosia Montana , proiect prin care o intreaga zona va fi otravita cu cianuri .Au si argumente.Din lipsa de idei romanasii nostri se vad morti de foame daca nu vine o firma canadiana careia nu-i pasa deloc ce lasa in urma ei , sa le otraveasca viata , pentru cativa bani aruncati ca la milogi.Vreo 2000 de greci dintr-o localitate nu prea mare din Gracia au facut ravagii pentru a arata ca nu sunt de acord cu amplasarea unei gropi de gunoi pe teritoriul lor.la noi gunoaiele sunt aruncate fara niciun discernamant oriunde iar de la fermele de crestere a porcilor se deverseaza cantitati impresionate de dejectii in rauri.Romanilor putin le pasa.Bine ca au fleici sa puna pe gratar.Nu mai conteaza ca isi mananca fleica fripta langa un munte de rahat.Europenii se declara impotriva organismenlor modificate genetic .Romania se ofera sa fie cobai pentru Montsanto.Romanii nu numai ca nu au nimic impotriva ba exista niste unii care spun ca decat sa moara de foame mai bine sa facem organisme modificate genetic.Niciunul dintre astia nu isi pun intrebarea cat ar porduce Romania daca s-ar lucra milioanele de hectare de teren lasate in paragina .Diferente de abordare , diferente de intelegere, diferente de atitudine ...

11 comentarii:

  1. problemele sunt atat de multe incat e imposibil sa le pui intr-o lista. in acest context sunt unii care spun ca suntem pe drumul cel bun.
    eu tot spun ca suntem o tara de infectati, ca vom disparea datorita propriei prostii.
    nu conteaza, bani sa iasa, cum spui si tu

    RăspundețiȘtergere
  2. @Raul,pe mine ma exaspereaza oamenii care nu vad dincolo de varfului propriului nas iar de gandit pozitiv m-am saturat deasemenea.M-au enervat foarte tare persoanele cu care am vorbit si care imi spuneau cu o nonsalanta uluitoare ca produsele modificate genetic sunt un rau mult prea mic fata de o foamete.Nici macar nu le trecea prin cap ca indiferent in ce directie ai merge dai peste sute si mii si milioane de hectare de teren in tara asta lasat in paragina, transformat in gropi de gunoi.Nu le trece prin cap ca pentru Romania ,OMG nu isi au sensul.Si da, m-am enervatcum ma enervez cand vad ca indiferent ce argument le aduci prefera gunoiul aruncat de altii decat sa-si mature propria ograda.Nu stiu de ce au ajuns romanii in starea asta pentru ca taranul roman isi iubea pamantul si il ingrijea .Daca nu ploua pentru el era bai.Nu era bai daca era criza

    RăspundețiȘtergere
  3. de asta ziceam ca nu pot cataloga ro, nu am cuvinte sa descriu ce se intampla, parca e un film horor difuzat la infinit.
    eu trag o concluzie: e atat de greu incat 30 de lei sunt o avere. de aceea romanii prefera 30 de lei decat sa-si apere tara si sa recunoasca starea natiunii. de asta multi reactioneaza prost. pt ca au gasit o sursa de 30 de lei si considera ca s-au imbogatit.
    eu zic doar atat: vor vedea copii lor, daca ei nu apuca!

    RăspundețiȘtergere
  4. Părerea mea : culturile modificate genetic nu sunt cultivate de către românul de rând ,oricum ar fi mult prea complicat pentru el acest lucru . Ţăranul şi-ar cultiva pământul cu drag , cum a făcut-o din istorie dar interesele sunt atăt de mari şi copleşitoare încât nu are de ales şi lasă pământul în paragină au obosit să tot încerce şi stau spăşiţi şi-şi amintesc .Culturile acestea sunt cultivate tot de către cei cu buzunare pline şi utilaje performante.
    Se vorbeşte aici de faptul că ţăranul îşi iubea pământul şi îl îngijea , îl iubeşte şi acum dar nu mai are cu ce il ingriji.Totul e atât de bine regizat încât nu are alternativă .De ce se aruncă vina peste bietul ţăran tot timpul ? ce are de făcut să plece cu coasa in spinare la răscoală şi ce ar rezolva ? am evoluat la fel şi contracararea revoltelor populare .Au fost demonstraţii , au blocat autostrăzi şi ce ? A venit călătorul grăbit că nu ajunge la timp unde ar vrea şi a făcut gălăgie că nu-i de acord că nu se mai satură , că şoseaua e şi a lui . A nu se da vina pe ţăran ,a nu se da vina pe muncitor care , se zice , la răndul lui e vinovat că nu merge nimic în ţara asta. Că nu munceşte ,că n-are conştiinţă . Eu ştiu o lozincă învăţată şi care-i realistă : constiinţa muncii ţi-o satisfacţia acesteia care care la rândul ei şi mai ales într-o economie de piaţă constă în remuneraţie.Nu trăim în Utopia să mergem la muncă cu fruntea sus să nu ne intereseze plata unui trai decent.Că nu suntem plătiţi nu este vina noastră.
    Majoritatea au renunţat şi au plecat din ţară (fără nici un fel de aluzie )pentru un trai mai bun ,nimic de zis,dar de ce nu am ramas cu toţii să ne unim să facem ţara strună ? Am dezarmat fiecare în felul lui şi acum doar criticăm.
    Haideţi să facem un mic exerciţiu de imaginaţie şi să ne inchipuim că ar veni un cineva deştept ce ar propune să muncim cu toţi romănii cu un salariu foarte minim ,ba chiar exagerat de minim si rezultatul ar fi că ne vom reveni după o perioadă . Câţi se vor întoarce acasă şi căţi vor renunţa la salariile fabuloase pentru o cauză nobilă ? Vreunul ? niciunul cu siguranţă.
    Deaceea să spunem suntem toţi destul de buni dar să o şi facem putini ,foarte putini.Va fi bine în ţara asta într-un oarecare viitor , dar pentru asta va trebui să ştim să votăm în primul rând , să ştim să muncim , să stim să convieţuim.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Sorin, sunt intru totul de acord cu ce spui insa povestea ca OMG -urile nu vor fi cultivate de omul de rand nu mai e asa .Au fost procese rasunatoare intre agricultorii bio si cei de la Monsanto pe care ii sustine Tabara, in Canada,pentru ca semintele OMG le-au modficat pe cele din plantiile bio.Situatia e mult mai ampla decat ni se pare noua.Si apoi eu nu am dat vina pe taranul roman neaparat, eu ma intreb de ce suntem atat de morti si atat de tacuti.Hai nici sa nu facem apologia romanului ca ne-am demonstra ipocrizia.Eu nu pot nici sa-i ridic in slavi nici sa arunc cu pietre dar daca esti atent o sa vezi ca se mizeaza pe anume trasaturi de caracter ale romanului.Pana la urma noi toti suntem vinovati de ce ni se intampla .Si sa nu-mi spui ca nimeni nu face nimic pentru ca nu e chiar asa.Nu vreau sa povestesc pe aici cati oameni au avut p[irerderi serioase pentru ca au aparat binele colectiv .Iar pe de alta parte sa ajungem nici sa nu mai spunem nimic pentru ca ni se arunca in fata de altii care nu stiu nimic despre noi , ca doar spunem , mi se pare iar o mare greseala

    RăspundețiȘtergere
  6. Ana Maria exact acelaşi lucru am vrut să punctez şi eu . Să nu mai dăm vina pe noi să vedem cauza si capul pentru că o mai spun odată (mai sus văd că am scris greşit ortografic) : conştiinţa muncii ţi-o dă satisfacţia măsurată în remuneraţie ,nimic mai mult oricât am vrea noi să fim super-muncitori.
    Nu contest că alţii au pierdut mai mult ca noi ,în nici un caz.
    De ce suntem tacuţi ? Am fost 45 de ani şi cred că vom mai fi , românul are o vorba : ”Doamne fereşte de mai rău” dar care este limita şi ce inseamnă rău nu ştim să definim.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt atat de prosti, si nu folosesc cuvinte mari. Suntem atat de indobitociti si de manipulati, incat ni se pare normal sa inghitim ce ni se da. Conditia sociala ne duce in situatia in car ne aflam. Atunci cand un grec castiga de 3 ori mai mult decat un roman, are si alta conditie si este normal ca se razvrateste la cea mai mica actiune pe care el o considera ca ii afecteaza spatiul vital.
    Atunci cand un neamt castiga de 10 ori mai mult decat un roman, iar Germania este prima tara exportatoare a europei si a 3-a in lume, nemti vor protesta si daca cineva le va spune ca le vor face energia mult mai ieftina. Nu ii incanta o energie ieftina, daca nu sunt in siguranta sa se bucure de viata.
    Diferenta dinte noi si ceilalti este ca noi suntem prostii din poveste.

    RăspundețiȘtergere
  8. Problema e ca noi am ramas cu sechele de dupa razboi ca vin americanii si-acuma facem confuzii intre ei si canadieni si-i primim pe toti.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Zodrac, se pare ca noi insine suntem niste sechele.Pai nu se poate asa ceva.Sper ca a glumit .Povestea aia cu venitul americanilor presupun ca mai toata lumea stie acum ca nu a fost decat rezultatul unei propagande serioase si America ca capitolul campanii de imagine chiar sta foarte bine.Intre timp cred ca toata lumea s-a lamurit cum e cu SUA

    RăspundețiȘtergere
  10. @Costin Comba sunt intru totul de acord .Vorbim aceiasi limba , intelegem lucrurile cam in acelasi fel.Dar cum facem sa nu mai fim atat de prosti?Asta e marea mea dilema si marea mea problema.Cum sa facem sa nu mai fim atat de prosti

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Ana Maria S : Ana nu o sa mai fim atat de prosti, atunci cand vom avea niste sisteme sociale bine puse la punct. Omul sa fie pus pe primul loc. Atunci cand legile vor fi respectate de catre cei care le fac, atunci cand iti vei permite 2 concedii pe an, atunci cand studentii nu vor pleca din tara.
    Dar eu nu am timp sa astept toate astea asa ca am gasit o cale mai scurta, desi extremista: cand se va instaura dictatura militara.

    RăspundețiȘtergere