vineri, 13 mai 2011

O lume colorata

Ce lume colorata .Am participat la organizarea unui parastas intr-un sat care mai degraba seamana a sat de vacanta deca a localitate uitata de lume, asa cum sunt o gramada de sate romanesti.Cate agitatie, cata barfa, cata judecata.Noi, romanii sunem spumosi chiar daca in multe cazuri in sensul rau.Nici pomana nu mai e ce a fost.Acum se fac tot felul de delicatesuri culinare, prajituri sofisticate, creveti la tigaie, legume aromate si tot felul de chestii ca sa nu mai vorbim de punerea in scena a mancarurilor.Discursul insa a ramas acelasi.Oamenii sunt interesati de pacatele altora, de cum nu o sa moara prea curand un om pe care il cunosteau ei doar pentru ca e pacatos , de unde tragi concluzia ca pe masura ce iti creste numaurl pacatelor sansa de trai mai mult creste si ea proportional.Alta zona, alta generatie , alt discurs .Doi tineri, un el si o ea care parcipasera la niste stagii de practica in Franta si care aveau intentia clara de a ramane acolo.Statul francez le-a pus insa piedici.Sub falsa protectie a cetateanului francez , statul le cere angajatorilor care vor sa angajeze straini, sa demonstreze ca au facut public anuntul de angajare timp de 5 saptamani si ca nu a venit niciun francez sa ocupe locul.E valabil numai in cazul in care angajatorul vrea sa angajeze un roman sau un bulgar.In cazul altor natii protectia statului francez nu mai functioneaza.revin cu detalii .

10 comentarii:

  1. Bună Ana-Maria !
    Românul ştie să se simtă bine , chiar şi la parastase , atât cât se poate numi o masă bogată a te simţi bine .
    Regula cu trăitul cât mai mult cu cât eşti mai păcătos ar fi valabilă dacă am pune la socoteală şi memoria celor ce te vor ţine minte , că alfel , eu ştiu , depinde de ce păcate discutăm .
    Acum te-ntreb cum rămâne cu tratarea valorilor şi favoritismele de care suntem acuzaţi românii ? Demonstrezi aici că regula e universal valabilă . Ce are a face naţia cu valoarea ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este , suntem romani si nu toti , dar multi dintre noi ne meritam soarta cu varf si indesat, off doamne cat as fi vreut sa fiu orice , numai romanca nu.Acum asta e , sunt si trebuie sa tin capul sus si sa nu spun rau de tara mea pentru ca spun rau de mine , dar tare as vrea sa zic cateva , nu tarii , romanilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Sorin -vrei sa spui ca suntem tratati preferential pe undeva prin lumea asta?Eu nu as avea aceiasi parere.Si nu avem nici de ce sa fim tratati.

    RăspundețiȘtergere
  4. @darias, din pacate da, stia suntem si stiu si conducatorii nostri ca suntem asa si prin urmare profita .ca suntem toti nici nu stiu daca e bine sau e rau.Cei care nu sunt sufera cel mai mult .

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu Ana Maria , nu spun asta , doar am precizat aşa cum şi tu ai subliniat că regula favoritismelor este universal valabilă şi nu ne caracterizează pe noi ca români sau doar pe noi.
    Şi-n plus , dacă suntem trataţi preferenţial , eu zic că da , dar doar în sensul rău deocamdată , poate până când vom demonstra ceva, cumva , va rămâne această impresie despre români adânc înfiptă în miţile lor şi dealtfel , de ce nu , îndreptăţită .

    RăspundețiȘtergere
  6. @Sorin, ca oamenii sunt petristi peste tot in lume sunt intru totul de acord dar noi avem un talent fantastic de a ne scoate in fata, in vazul tuturor, ciurucurile.Fiecare are grija sa-si promoveze tot ce are el mai bun in tara lui/.La noi, e ca la nimeni , ies in fata numai toparlanii si asta ma scoate din sarite.Pe de alta parte hai sa nu ne credem chiar batuti de soarta.Nu suntem un popor prea grozav

    RăspundețiȘtergere
  7. SoriN are dreptate, sunt favoritisme oriunde in lume. In state de exemplu, daca nu te recomanda cineva, greu gasesti un job. Daca ai pe cineva in interior, e perfect, cat despre parastase si barfe, ce sa zic, asa a fost si va mai fi mult timp. Barfa, nu putem fara ea. Fara nici o legatura cu postarea ta, te invit sa vizitezi si:http://lhutanu.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  8. @Lumi Ro mai intai bine ai venit pe blogul meu apoi vreau sa-ti spun ca nu despre favoristisme vorbeam ci despre proasta intelegere a lucrurilor.Si aici dadeam exemplul Frantei, ca stat nu ca popor .Si mai vorbeam despre faptul ca odata si odata trebuie sa intelegem si noi ca daca ne purtam ca niste slugi suntem tratati ca atare.Tinerii aia doi sunt foarte bine pragatiti si ca orice tanar foarte hotarati.Si-au gasit alt angajator si asteapta acum actele.Sunt sigura ca vor reusi .Ei erau la capitolul asa da statul francez la asa nu .Cat despre State , stiu demult povestea cu recomandarile iar pentru mine SUA nu e un model chiar bun de urmat .Prefer statele europene .Si ca o concluzie -hai sa ne scotem in fata valorile, hai sa le respectam(pentru ca avem suficiente) hai sa ne iubim locul nostru si sa-l facem sa fie mandru ca ne gazduieste si noi ca stam pe el .

    RăspundețiȘtergere
  9. Inmormantare, parastas, cumetrie, paranghelie, nu conteaza, exista motiv de barfa.
    Faptul ca se impun reguli speciale pentru romani si bulgari, nu ma mai mira. Franta, este ea mai reticenta cu romanii si asta se datoreaza clar expulzatilor de alta etnie.
    cat despre bulgari, abia m-am intors din Bulgaria si pot spune ca sunt de departe in fata Romaniei la multe capitole. La drumuri stau si ei prost, dar lucreaza la modernizarea lor, iar faptul ca au vandut nemtilor mai toate marile complexe de pe litoral, le-a adus investitii in infrastructura si multi turisti nemti.

    RăspundețiȘtergere
  10. @Costin Comba, pai deja ma cam irita expresia aia spusa oarecum cu mandrie"romanii stiu sa se distreze" pentru ca din punctul meu de vedere nici sa se distreze nu stiu.Dovada stau nenumaratele scandaluri care ies de obicei la paragheliile romanilor .In privinta bulgarilor , am vazut, am fost , iti dau dreptate , cel putin n turism ne-au luat fata si o sa ne ia fata si in alte domenii pentru ca au alta perspectiva in a vedea lucrurile, perspectiva care noua ne scapa de fiecare data

    RăspundețiȘtergere