duminică, 16 decembrie 2012

Tiganii

Am vazut azi un video filmat in Norvegia in care li se cerea oamenilor de pe strada sa spuna ce stiu ei despre romani.Invariabil, fie ca era vorba de norvegieni, finlandezi, polonezi etc toti au confundat romanii cu tiganii ...cersetori.Nu te poti abtine sa nu iti pui intrebarea cine a avut interesul sa denigreze un popor intreg.Sigur, nu mai stai sa-i judeci pe acei oameni care nu se sfiau sa-si dea cu parerea, sa eticheteze  desi erau total dezinformati si ignoranti .Nu poti, daca te respecti ca om, sa pui etichete fara sa ai macar cateva cunostinte reale despre lucrul/fiinta/tara etc despre care vrei sa vorbesti.Mi s-a parut uimitor ca pana si o tanti din Mexic tot tigani ne vedea .Doar o unguroaica a tinut sa spune ca suntem prietenosi si draguti .Poate doar din intamplarea ca fiind vecina a avut acces mai usor la Romania.Altfel, la cati bani s-au tocat pentru "promovarea " imaginii Romaniei si uitandu-te la rezultat nu poti decat sa te intrebi de ce nu sunt la puscarie ministrii turismului?Poate ca exista si raspunsul.In marea de invective aruncate din toate partile si de toate natiile asupra noastra, nici noi nu mai stim cine suntem.Ma intreb cand o sa ne eticheteze drept tigani, indienii?

8 comentarii:

  1. in mod normal ar trebui sa scoatem la bataie romanii frumosi, cu care sa combatem pramatiile.
    pe de alta parte, cine are o minte deschisa intelege ca fiecare e responsabil pentru actiunile lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu tine dar sa nu intelegem ca celelalte tari sunt populate cu savanti .Exista o ignoranta teribila peste tot .Dar totusi intrebarea e , de ce sa fim asimilati cu tiganii?Eu nu am nimic cu tiganii atata timp cat nu ma deranjeaza si cand nu-mi produc daune.Nu cred insa in maretele planuri de integrare a lor.Mai degraba o transformare a lor intr-o comunitate pitoresca .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tiganii sunt o problema f grava. eu i-am vazut in multe tari si stiu ce fac, cu ce se ocupa. nu e de datoria strainilor sa-i integreze. e de datoria autoritatilor romane sa-i puna la munca, drept pedeapsa pentru faptele lor.
      va fi greu cu ei, aproape si-au dublat numarul in ultimii ani. daca nu-i facem sa inteleaga ca ei trebuie sa traiasca precum oamenii, nu oamenii precum ei, vom avea mari probleme.

      Ștergere
    2. Situatia este mult mai ampla .Nu se restrange la nivelul autoritatilor romane Raul.Intr-o Uniune Europeana care nu doreste si nici n-ar fi normal , sa restrange drepturile unor cetatini ai ei , situatia tiganilor nu mai apartine doar autoritatilor din Romania.Eu nu inteleg de ce sunt tratati diferit, de ce nu este ilegala cersetoria ?Daca Romania ar lua astfel de masuri ghici cine ar fi primii care ar tipa ca li se incalca drepturile?Nu e chiar asa .Toti am vazut ce fac tigani.Si in tara si in afara ei .Dar daca pentru toti ceilalti exista reguli nu inteleg de ce nu se aplica aceleasi reguli si pentru tigani.Ca si tine , tiganii sunt liberi sa decida unde vor sa traiasca doar ca daca tu nu te integrezi esti marginalizat, pedepsit etc.Acelasi lucru sa se intample si in cazul lor .Dar atata timp cat tigani au reprezentat subiect de campanie electorala in multe tari din UE , inclusiv Franta, nu te mira ca problema lor si mai ales problema noastra ramane in suspans.

      Ștergere
  3. Pai in Norvegia, norvegienii se informeaza si ei din mass-media norvegiana, ca doar n-or sa stea sa citeasca bloguri pe lb romana, sau sa citeasca de pe wikipedia ca mine. Insa aici cersetoria nu este ilegala, nici oferta de prostitutie nu e ilegala, (ci numai solicitarea de servicii de prostitutie este), si atata vreme cat nimeni nu face chestii ilegale, totul e OK. Insa pot sa spun ca s-a luat atitudine in mass-media si anti-discriminare + acum cersetorii sunt ajutati cu cazare, mancare, si chiar oferte de programe de lucru...desigur, ca pe maj nu-i intereseaza asta in primul rand, pt ca nu arata prea nemancati, ba chiar mi se pare ca maj cersetorilor de origine romana se descurca destul de bine, sunt mai adaptati social aicea decat mine, inclusiv cu haine adaptate gusturilor locale ca sa nu iasa prea mult in evidenta, comportament modest cf legea Jante, (adica sa nu te lauzi prea mult sa te dai tu piua 1-a), au placute care evidentiaza ca ei cersesc pt educatia copiilor lor, (care desigur, se stie larg in Norvegia ca e ff costisitoare la scolile de adevarata elita din UE). Plus dupa ce a mustrat dl ambasador al Romaniei ca mass-media norvegiana este prea tendentios oarecum discriminatoare cand barfeste pe cei ce cersesc, care de altfel nu fac activitati ilegale, imediat s-a luat atitudine si la ziar, au publicat cetatenii scrisori anti-discriminare, etc. Numai ca desigur ca cei care cersesc nu se auto-identifica "eu sunt tigan", pt ca de altfel nu toti sunt neparat tigani, ca nu numai tiganii din Romania cersesc, mai cersesc si altii + termenul tigan in norvegiana inseamna, ca pt ff multa lume, ceva exotic cu fuste si culori tipatoare si dansuri ca in filmul Satra, iar cei care cersesc aicea, fie ca or fi tigani, fie ca nu, nu arata si nu se comporta asa ca in filmul Satra, ci arata ca oricare alti oameni, doar ca stau cu placuta in 3 limbi straine aratand motivele pt care cersesc. Adica cum sa obligi niste oameni sa se comporte "pitoresc" (asa cum parca sugera cineva mai sus), daca ei nu au nici o intentie de a se purta astfel, ci au intentia de a castiga cat mai multi bani din cersit si alte activitati din care se poate castiga bani relativ usor, cf abilitati si afinitati personale ? De unde desigur si confuzia ca romanii sunt tigani, pt ca zau, eu personal nu prea vad un motiv deoasebit de clar pt un roman cu studii superioare si indemanari legate de o profesie ff complexa de a se muta in Norvegia, cand are atatea alte optiuni mult mai clar avantajoase. Se stie destul de clar ca in Norvegia e rost de cersit, si nu neaparat numai la colt de strada, sistemul local poate fi "muls" in destul de multe feluri si chiar este, chiar de catre norvegieni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca te limitezi in a-ti lua informatii doar din media nu tesupara cand ti se spune ignorant .Ce face media, cum se comporta, care sunt apucaturile ei, stiu atat de bine incat am dreptul sa spun ca media nu ar trebui sa reprezinta principalul mijloc de educatie.Apoi, daca pentru fiecare dintre noi exista niste reguli ale jocului mi se pare esential sa existe si pentru ei .Eu personal nu mai sunt dispusa sa platesc taxe si impozite ca sa intretin o minoritate care nu-mi aduce decat daune . Dar, politicienii au nevoie de ei.In campanii electorale, dupa ce populatia va fi suprasaturata si agasata de tigani, li se va promite , prin media ca daca nu stiu care vine la putere o sa-i scape de tigani .Si ghici ce?! Populatia "informata si educata" doar de media va musca momeala.Tiganii insa vor continua sa faca ce stiu ei cel mai bine si tot asa .

      Ștergere
    2. Daca ai sti ce calitate proasta au recenziile de filme din ziarele de aicea...ca eu mai mult pe astea le-am citit, restul e total copy-paste din mass-media internationala pe probleme sociale, iar pe probleme politice aici intereseaza mai mult localul, ca fiecare e cu bugetul si ograda lui, desi fondurile se aloca de la centru contra voturi + contra abilitatea locala de a cersi cat mai frumos, inclusiv cu ajutorul unor mici santaje de nivel de salon, ca peste tot in lume unde in politica exista predominant femei, (ca barbatii sunt fie mai neatenti, fie mai lenesi, fie, in cazuri extreme, mai violenti in legatura cu santajul), dar asta e de mult considerat un dat, nu se supara nimeni, fiecare e bine mersi atata vreme cat banii curg, si femeile locale politiciene produc sau aduc acesti bani cat mai bine. De aia oferta de prostitutie nici nu e ilegala, pt ca nu se mai supara nimeni de mult ca politica e o "c..va", ci chiar este folosita in mod cat mai profesionist ca atare in folosul teoretic posibil a cat mai multi, mai ales cei mai vulnerabili, sarmani, si oropsiti ai vietii, cf idealuri clasic comuniste pariziene de mult de dinainte de 1900 combinate cu idealuri morale crestine clasic adaptate, cf nevoi.

      Ștergere
  4. In privinta prostitutiei as inclina spre legalizarea ei.Ei, pai despre asta vorbeam , despre interesele politicului si economicului .

    RăspundețiȘtergere