CERN a scos la concurs patru locuri de cercetatori.Doua din ele au fost ocupate de doi doctoranzi romani .Seful CERN, Rolf Dieter Heuer, a tinut sa declara ca Romania are una dintre cele mai bune scoli de cercetatori in fizica nucleara .Te-ai fi asteptat ca acesta stire sa fie pe toate posturile de televiziune.Asa ar fi fost nromal.Dar nu .Asa ca ar fi mult mai intelept pentru noi sa incepem sa ne departam de tevizoare si sa ne aproiem mai mult de carti .Ar fi mai sanatos si sigur am scapa de mascarada zilnica in care Romania e aratata in fel si chip dar numai in locurile ei rele .Romania nu e tara grobianismului asa cum scria de curand poetul de curte al presedintelui sau mai pe larg autorul singurei carti pe care de ani buni presedintele tot incearca sa o citeasca pana la capat.Daca vrei sa compari mahalaua romaneasca cu elita occindentala atunci evident ca Romania pare o cocina plina de badarani.Dar cum sa compari, vorba romanului, coada vacii cu stampila primarului?Eu tot incerc sa spun ca de fapt noi nu suntem nici mai buni nici mai rai, nici mai destepti nici mai prosti, nici mai frumosi nici mai urati decat altii .Noi suntem noi si daca am incepe de astazi sa facem cate ceva , fiecare in dreptul lui, pentru locul in care traim , in putin timp am descoperi alta lume.
Astazi e insa important ca doi romani au ocupat doua din cele patru posturi libere de la CERN iar seful unui asemenea varf al cercetarii ne-a recunoscut meritul de a avea o scoala de cercetatori foarte buna .Asta e important.Sa admitem si noi ca nu suntem un popor de badarani si sa ne punem valorile in fruntea clasamentului.
marți, 20 septembrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pai noi, romanii, am ajuns acum sa dispretuim tot ce e romanesc. Partial a fost si o eliberare de nationalismul exagerat si absurd (pus in aceeasi oala cu dragostea pentru PCR) de pe vremea lui Ceausescu, insa acesta a fost doar temelia antiromanismului romanilor.
RăspundețiȘtergereTotusi, daca noi considertam ca tot ce e romanesc e prost, atunci ne pierdem increderea in noi, imitam pe altii, apoi ne pierdem valoarea.
In al doilea rand, vom cumpara numai produse care nu sunt romanesti. De castigat vor castiga, in cazul acesta, producatorii straini. In nici un caz romanii.
Daca ne gandim, cate televiziuni din Romania sunt romanesti?
Din experienta mea profesionala, acum pana si un proiect banal se face cu firme straine, de parca proiectantii romani n-ar exista. Cel mai mult se cumpara "de-a gata", de la firme cu renume. Insa, comparativ cu ceea ce era facut de romani, pe vremuri, sunt mai slabe calitativ (ca sa nu mai zic nimic de pret).
@mirceavladut pai da.De fapt de atunci a inceput ruinarea romanilor si a spiritului national, de pe vremea lui Ceausescu , cand s-au repetat cuvinte ca romanesc, national, patriot, tara , popor pana au ramas fara substanta .Au fost golite complet de continut si acum nu sunt decat niste chestii gaunoase .Trebuie sa ne reinventam ca natie
RăspundețiȘtergereBanuiesc şi de fapt sunt sigur ca influentele nu sunt ale noastre , noi suntem doar prea delasatori , e celebră vorba românului : lasă e bine aşa , putea fi mai rau . Am ramas cu o veche mostenire in ceea ce priveste convingerea ca ce este strain este mai bun . Cred ca va trebui sa se schimbe ceva generatii pentru a se schimba convingerile .
RăspundețiȘtergerePreluam idei si le ducem la superlativ in ceea ce priveste reclama , popularitatea , doar ca ceea ce este bun consideram neesential , spre rusinea noastra . Ne lipseste puterea de selectare iar scara valorilor desi o avem destul de bine structurata ne lasam dusi de falsa popularitate a unor valori triviale.
Nu cred ca ne lipseste cultura mai mult decat altora ci doar fermitatea cu care putem tria. Nu ne putem indeparta de televiziuni desi suntem cinvinsi ca sunt comerciale intr-un sens prost inteles si exagerat , e mai simplu .
La noi inca e valabila convingerea ca noi ca si clienti suntem in slujba celor ce ne ofera servicii si nu invers . Imi amintesc ca acum ceva vreme in timpul unui meci in direct pe o X televiziune s-a întrerupt transmisia timp de cam 15 minute . La revenire doar comentatorul si-a cerut cateva scuze , asa in treacat , ca si cand noi ar fi trebuit sa le multumim public ca ii platim pentru ceea ce vedem si pentru ceea ce ei aleg pentru noi .
Si nu cred ca trebuie sa ne reinventam ca natie ci va trebui sa ne vedem mai de bine locul ce-l ocupam in societate in urma reanalizarii vlorii fiecaruia pentru o cat mai buna pozitionare .
Cam asta este .
@SoriN, perfect adevarat ce spui.Nu stiu cum se face dar mai oti isi scot in fata valorile .Ba sunt unii care ne scot valorile noastre in fata si o sa va arat cum ne promoveaza valorile alte natii in timp ce noi stam impasibili .Eu am asa mari regrete ca nu suntem capabili sa fim mai fermi...
RăspundețiȘtergereCateodata tind sa le dau dreptate celor ce ne furnizeaza diverse servicii ce includ publicitatea . Daca stam bine sa ne gandim de fapt este un cerc total , destul de mare iar radacinile sunt prea adanc infipte pentru a blama cu certitudine . Proverbiala "criza" isi face simtite amprentele in mai toate domeniile . Nu putem da vina cu maxima hotarare pe o televiziune sau editura sau orice care-si asigura partea materiala inclusiv din promovari si reclame , pentru ca la randul lor nu doar din alocari de fonduri , cotizatii sau abonamente traiesc ci si din publicitate si numar de clienti . Vina noastra mare este ca suntem consumatori ba chiar vanatori de ceea ce este ieftin din toate punctele de vedere si nu asa cum s-ar crede , doar material . Tot ceea ce se vinde se face in urma prospectarii pietii .Pâna cerintele si preferintele noastre nu se vor schimba nici ceea ce ni se ofera nu se va schimba . De ce nu , kitch-urile , sunt mai usor de vandut iar snobismul este mult mai simplu de cultivat si daca asta cerem , asta este . Educatia e cea care ne lipseste si nu ma refer doar la cea scolara .
RăspundețiȘtergereParerea mea !
@SoriN, de acord din nou cu tine insa daca ar fi sa cred ca lacomia , mediocritatea, ieftinul ar fi carcateristicile omului , atunci as avea o problema de intelegere cand ma gandesc la marile spirite .La marii Oameni .Ce spui tu nu este o trasatura a romanilor.Este o tendinta globala .Din fericire am mai multi prieteni de mai multe nationalitati care imi descriu in amanunt ce se intampla si cu alte societati .tendita este aceiasi si a pornit in primul rand de la nevoia de a crea o societate de consum , omul ieftin.Asta nu este o conceptie romaneasca.Noi nu facem decat sa uram pas cu pas ceea ce au facut altii inaintea noastra.Si nu cred ca ceea ce se intampla acum este ca urmare a unei crize financiare .Apoi , o criza financiara poate avea si rezultate foarte bune la nivel de constiinta.Parerea mea este ca a fost nevoie de o astfel de deteriorare a calitatii umane ca sa poate fi implementata societatea de consum , evident bazandu-se pe marile defecte ale omului pe care le-ai enumerat si tu.Efectul este exact ceea ce determina panica-criza financiara.Poate ca daca ne gandim de doua ori inainte de a actiona reusim sa facem lucruri mai bune .E adevarat ca omul a inventat toate lucrurile bune, el a creat literatura si arta dar tot el a dat foc bibliotecii de la Alexandria.Ramane doar sa alegem ce dorim sa fim
RăspundețiȘtergereIndividual, suntem extraordinari. In grup , suntem praf!
RăspundețiȘtergere@Invizibilul Depinde de grup dar ai dreptate in general.
RăspundețiȘtergere