miercuri, 29 iunie 2011

Cand invatam ce inseamna voluntariatul?

O echipa de medici stomatologi, asistenti , igienisti din Italia vine de vreo 6 ani in Romania si sta multa vreme pe aici , pentru a ajuta copiii din centrele de plasament.stim cu totii ce inseamna centre de plasamanet in Romania.Stim cu totii cati bani aloca statul roman pentru copiii care si asa sunt batuti de soarta.Italienii astia vin aici si fac tratamente stomatologice gratuite .Pana acum au beneficiat de programul lor aproape 7 mii de copii.Noi de ce nu suntem in stare?Ei cum pot sa-si gaseassca sponsori si noi nu avem nicioadata intentia de a ne ajuta semenii?In timpul comunismului oamenii erau scosi cu forta la munca patriotica.Unii ar putea spune ca din aceasta cauza romanii au capatat un fel de adevrsitate fata de voluntariat.Eu sunt de parere ca nu suntem capabili de asa ceva .Nu avem cultura voluntariatului.Nu avem deschiderea de a face ceva pentru cei mai putin norocosi decat noi .Dar mai e o ciudatenie .Imi povestea un medic stomatolog roman de data aceasta, care s-a ocupat de relatiile cu institutiile statului pentru derularea acestei campanii , ca a intampinat o gramada de probleme fix din partea sefului Directiei de Protectie a Copilului caruia i se parea mult mai comod sa nu faca nimic.cand o sa avem si noi in fruntea institutiilor statului oameni capabili, educati si de buna credinta?Sa fie raspunsul ;nicioadata?!

6 comentarii:

  1. eu de mult incerc sa fac o fundatie si nu reusesc sa trec de zidul lor. nu te lasa sa faci bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Raul nu e vorba despre vreo ambitie personala.Sunt doar normala, nu am leziuni pe creier care sa-mi distruga empatia

    RăspundețiȘtergere
  3. Noi nu suntem in stare sa ne facem curat in fata propriei locuinte (fie apartament, casa, vila, palat, castel etc.), in caz ca un nesimtit arunca ceva gunoi acolo, dar sa facem voluntariat din acesta atat de responsabil?...
    "Niciodata" nu este un termen pe care eu sa-l pot accepta, asa ca voi spune "odata" o sa avem si noi parte de o tara si un neam cu bun simt elementar.

    RăspundețiȘtergere
  4. @catalin , eu tot stau si ma intreb ce naiba ne lipseste ca afisam cateodata un aer de "maretie" de te ia cu ameteala.De ce ne omoara toparlaneala?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sărut mâna Ana Maria ! eu nu cred că suntem aşa răi cum părem , cred că mai mult de atât suntem revoltaţi şi prea obosiţi să ripostăm . Eu rămân convins că asta ne caracterizează . Acesta este modul nostru de a riposta , aici trebuie lucrat si nu la conştiinţă . Eu nu aş munci voluntar atât timp cât nu-s plătit nici măcar pentru ceea ce fac chiar dacă nu se pune problema plăţii voluntariatului . Acesta este felul meu de-a riposta , cum vorba românului spune : ei se fac că ne plătesc , noi ne facem că muncim . Este o logică destul de simplă şi pentru a trece la alt nivel cineva trebuie să lase de la el ...noi nu mai avem ce lăsa . E simplu !!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Sorin, nicaieri in scrierea mea nu spun ca suntem rai.Spun insa ca ne lipseste logica in ceea ce facem, ca nu avem constiinta si asta sustin cu tarie, ca nu avem cultura voluntariatului, ca nu ii intelegem sensul .Nu spun insa ca suntem rai .In privinta constiintei am cu totul alta parere decat tine(asta inseamna progres pana la urma).Daca am avea ceva mai multa constiinta macar am intelege ca daca nu suntem in stare sa facem un bine macar sa nu facem rau .

    RăspundețiȘtergere