luni, 5 septembrie 2011

Ce credem noi despre noi

Prin toate ziarele , pe la toate televiziunile apare o non informatie despre cum se vad popoarele unele pe altele .ma uit pe comentariile celor care au citit non informatia si vad un razboi (nu polemici) de idei.Fiecare arunca in aer o anume natie , fiecare isi dadea cu parea.Foarte bine, fiecare are dreptul sa-si spuna parerea .Un singur comentariu mi-a atras atentia cu adevarat.Era acolo o intrebare :dar noi, romanii, cum ne vedem noi?Care este parerea noastra fata de noi insine .Asta mi s-a parut esenta tuturor lucrurilor .Chiar asa, noi ce credem cu adevarat despre noi .

4 comentarii:

  1. Eu cred ca noi, romanii, avem o parere indusa foarte proasta despre noi insine. Acesta e un lucru foarte rau, caci ne pierdem increderea in noi insine si ajungem sa imitam pe altii. Orice imitatie nu e la fel de valoroasa ca originalul. Exista, bineinteles si exagerarea inversului, adica exista tendinta de a ne ridica in slavi pe nemeritatelea. Nici una din aceste opinii despre noi insine nu cred ca e buna, oricare din ele ne dauneaza. Trebuie sa ne privim asa cum suntem.
    Nu se poate ca un popor sa fie plin de defecte iar altul numai de calitati. Fiecare popor are anumite caracteristici si atat.

    RăspundețiȘtergere
  2. @mirceavladut , cred ca ai mare dreptate .Imi aduc aminte ca un director de la Renault a spus acelasi lucru despre noi.Ca suntem prea timizi si ca nu stim sa ne apreciem la valoarea noastra .Sigur ca totul trebuie facut cu moderatie .Asta e si parerea mea .Ca nu suntem nici mai rai nici mai buni decat altii .Trebuie insa sa ne gasim directia .

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca sa ne gasim directia, trebuie sa stim ce vrem. Ca sa stim ce vrem, trebuie sa stim cine suntem. Ca sa stim cine suntem, acum invatam cine NU suntem. Incercam sa fim nemti, americani, japonezi etc. si nu ne merge (rezultatele se vad). Rand pe rand incercam diferite natiuni care au succes acum (sperand sa imitam succesul lor), pana vom intelege odata pentru totdeauna ca noi suntem romani. Nemtii si-au gasit identitatea: ei stiu ca sunt nemti si nu mai e nimeni ca ei; americanii deasemeni stiu ca nu mai e nimeni ca ei etc. Noi, romanii, nu stim ca suntem romani si ca nu mai e nimeni ca noi.
    Si atunci vom dori sa traim romaneste, vom dori sa simtim romaneste. Vom intelege ca nu vom fi fericiti nici cu visul american, nici cu cel rusesc, nici cu cel japonez. Trebuie sa avem un vis romanesc. Iar visul acela va fi scopul nostru, deci vom cunoaste directia spre acest vis, daca-l vedem. Am folosit cuvantul "vis" la modul figurat, dar de fapt e vorba de realitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. @mirceavladut, nu pot decat sa fiu de acord cu tine.Bine gandit , bine tintit ,sunt sigura ca sunt multi care gandesc in acest fel, asta imi si da speranta .Altfel cu tot optimismul meu as bate in retragere dar vad ca sunt oameni care merita respect .

    RăspundețiȘtergere