luni, 28 ianuarie 2013

Pixul rosu sau pixul verde?

Cred ca ne-am intyrebat de multe ori ce se intampla cu invatamantul romanesc.De ce se degradeaza constant, de ce educatia nu mai reprezinta prima optiune in viata .Ne-am gandit poate ca nu sunt suficiente fonduri alocate invatamantului, ca sunt promovate nonvalorile vulgare , ca profesorii de buna calitate pleaca spre alte sectoare de activitate mai bine platite.Ei bine, nu.A fost gasita cauza.Pixul de culoare rosie .Asta ii streseaza pe elevi si pentru a creste performanta in scoli profesorii trebuie sa corecteze lucrarile cu verde.De la 1 februarie masura va deveni obligatorie si sa vedeti atunci cum vor aparea eminentele cenusii prin toate scolile romanesti.Ma intreb pentru a n-a oara.Cine naiba ne conduce ?Si de ce ii lasam?

3 comentarii:

  1. Ha ! Ha ! Vad ca au inceput sa se aplice metode de management dupa model scandinav in Romania !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt de acord si cu astfel de modele dar suna de parca ai incerca sa tragi o caruta punand boii in spatele carului.Sunt atatea alte probleme urgente de rezolvat in sistemul de invatamant ...

      Ștergere
    2. Pai modelele astea nu sunt facute in primul si in primul rand cu gandul la binele mai imediat si practic al copilului, sunt mai mult facute asa ca un fel de planificare si justificare a jobului planificatorilor...desi nu zic ca lor nu le place de copii sau ar vrea sa scada rezultatele la invatatura, nu ei chiar sincer cred ca daca isi pastreaza acel job planificand si studiind aplicarea unor modele diferite, ba cu rosu, ba cu verde, asta chiar ajuta asa mai pe termen lung, plus obliga si statul sa nu uite de ei, sa le mai dea fonduri, etc. Ca intre timp rezultatele copiilor per general sunt tot alea cum erau si la vremea cariocii rosii, asta se va determina mai tarziu, la viitoarea re-evaluare, si pe urma se va trece la faza cu carioca violet, etc. e un fel de birocratism inaltat la rang de arta + pe baze chiar bine intemeiate asa altruiste, adica cu intentii bune in fond + totul facut cu mare "profesionalism", etc...dar cei care implementeaza acest fel de programe nu au nici in clin nici in maneca cu clasa scolara de zi cu zi, de aia s-au si facaut pedagogi planificatori, ca desigur ca nu place la prea multa lume sa stea in clasa cu copii, asa an dupa an, dupa an...pai cred ca maj oamenilor daca ar fi profesori azi, nici nu ar rezista, s-ar imbolnavi de boli psihosomatice destul de rapid, mai ales in Romania, desi nu numai acolo. In Norvegia copiii sunt in general mai disciplinati pt ca ii tine de mici si ii socializeaza la cresa-gardinita de al 1 an, si se inavata asa sa motaie in colectiv, plus fac si destul de mult sport de-a lungul scolii generale, si unii continua si la liceu, dar odata ce se intra in adolescenta, scade randamentul la multi. iar pe Norvegia rezultatele la testul PISA sunt ca in America, adica nu cine stie ce, nu sunt la nivel de Finlanda sau Coreea de Sud.

      Ștergere