miercuri, 21 aprilie 2010

Cugeta si apoi vezi daca nu cumva e timpul sa schimbi

Nu stiu cine a scris toate aceste adevaruri urate despre existenta noastra, a romanilor, ajunsi sub papacul si comanda unor ratati profesional si fufe de doi bani, dar mi s-a parut crud de adevarat.Depinde de fiecare dintre noi sa schimbam ceva.Resemnarea e cea mai ieftina metoda pentru sinucidere atata doar ca nu numai pe noi ne condamna ci si generatiile urmatoare.Ce dorim sa facem cu si pentru copiii nostri?

Când te desparţi din vina ta, încerci o vreme să te lupţi cu ireversibilul, îţi dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă şi renunţi. Când te desparţi din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înţelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas şi te chinui să pricepi ce n-a fost bine şi unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum.
La fel se întâmplă şi atunci când te desparţi de ţara ta. Dezamăgit, înşelat, mânios, îndurerat. Nu ţi-e uşor s-o laşi. Ţara şi mama nu ţi le alegi. Te aşezi pe celălalt mal al lumii şi cauţi răspunsul: ce s-a întâmplat cu ţara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.
României i-a dispărut rostul. E o ţară fără rost, în orice sens vreţi voi. O ţară cu oameni fără rost, cu oraşe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, maşini şi ţoale fără rost, cu relaţii şi discuţii fără rost, cu minciuni şi înşelătorii care nu duc nicăieri.
Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul şi credinţa.
Bătrânii. România îi batjocoreşte cu sadism de 20 de ani. Îi ţine în foame şi în frig. Sunt umiliţi, bruscaţi de funcţionari, uitaţi de copii, călcaţi de maşini pe trecerea de pietoni. Sunt scoşi la vot, ca vitele, momiţi cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privaţi prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde şi bătute, asta au ajuns bătrânii noştri. Câini ţinuţi afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane.
Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiţi. O fonotecă vie de experienţă şi înţelepciune a unei generaţii care a trăit atâtea grozăvii e ştearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.
Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în ţara aia? Cine-l mai are şi cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susţine un program care se intitulează "Sufficiency Economy", prin care oamenii sunt încurajaţi să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supravieţui fără ajutoare de la ţările "prietene".
La noi chestia asta se numeşte "agricultură de subzistenţă" şi lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca ţăranii să-şi cumpere roşiile şi şoriciul de la hypermarketuri franţuzeşti şi germane, că de-aia avem UE. Cântatul cocoşilor dimineaţa, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiţă până de Ignat, corcoduşele furate de la vecini şi iazul cu sălcii şi broaşte sunt imagini pe care castraţii de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înţelege şi, prin urmare, le califică drept nişte arhaisme barbare. Să dispară!
Din beţivii, leneşii şi nebunii satului se trag ăştia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, ca nu erau în stare să-l muncească. Nu ştiu ce înseamnă pământul, câtă linişte şi câtă putere îţi dă, ce poveşti îţi spune şi cât sens aduce fiecărei dimineţi şi fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineaţa şi plecau la câmp cu ciorba în sufertaş. Pe toţi gângavii şi pe toţi puturoşii ăştia i-au făcut comuniştii primari, secretari de partid, şefi de puşcării sau de cămine culturale. Pe toţi ăştia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creştineşte.
Credinţa. O mai poartă doar bătrânii şi ţăranii, câţi mai sunt, cât mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbrăcat, greu de dat jos, care trebuie împăturit într-un fel anume şi pus la loc în lada de zestre împreună cu busuioc, smirnă şi flori de câmp. Pus bine, că poate îl va mai purta cineva. Când or să moară oamenii ăştia, o să-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu.
Avem, în schimb, o variantă modernă de credinţă, cu fermoar şi arici, prin care ţi se vâd şi ţâţele şi portofelul burduşit. Se poartă la nunţi, botezuri şi înmormântări, la alegeri, la inundaţii, la sfinţiri de sedii şi aghesmuiri de maşini luxoase, la pomenirea eroilor Revoluţiei. Se accesorizează cu cruci făcute în grabă şi cu un "Tatăl nostru" spus pe jumătate, că trebuie să răspunzi la mobil. Scuze, domnu părinte, e urgent.
Fugim de ceva ca să ajungem nicăieri. Ne vindem pământul să facă ăştia depozite şi vile de neam prost pe el. Ne sunăm bunicii doar de ziua lor, dacă au mai prins-o. Bisericile se înmulţesc, credincioşii se împuţinează, sfinţii de pe pereţi se gândesc serios să aplice pentru viza de Canada .
Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân şi cu bani, cu care se mărită. Băieţii noştri fură bancomate, joacă la pokere şi beau de sting pentru că ştiu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinţii noştri pleacă să culeagă căpşuni şi să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct şi cancer pentru multinaţionalele lor, conduse de securiştii noştri.
Sună-ţi bunicii, pune o sămânţă într-un ghiveci şi aprinde o lumânare pentru vii şi pentru morţi.
Să trăieşti

3 comentarii:

 1. Ce bine le zici tu pe toate insa o solutie ,dupa parerea ta ,care ar fi , ca pentru mine solutie nu exista,pentru mine toate sunt o apa siu un pamant,mai rau de atat e numai moartea si aia o sa ajunga in curand un lux daca nu e deja,adevarat,nu mai avem valori ,nu mai avem nimic care sa ne lege de tara asta si totusi ramanem aici o parte dintre noi,nu avem unde ne duce,toti ne scuipa sau ne omoara ,dupa ce ne batjocoresc cum le place .

  RăspundețiȘtergere
 2. O solutie dupa parerea mea ,ar fi mai intai de toate sa incepem cei care mai avem un gram de constinta sa respectam adevaratele valori, sa incetam sa mai facem rating la emisiuni de trei paralele, sa le recunoastem meritele celor cu adevarat merituosi si sa-i aruncam la lada de gunoi pe cei care isi cumpara diplome, isi cumpara locuri, sa ne cunoastem drepturile si sa ni le cerem si in gura mare daca e cazul, sa ne respectam fiecare pe el insusi si pe cei de langa noi, sa nu ne mai blamam tara pentru ca nu merita blamata intrucat ea ne suporta in halul in care sun tem si nu noi pe ea,sa nu ne uitam dupa fem ei usoare si fara gram de creier, sa nu ii mai bagam in seama pe cei care au doar bani si nimic altceva, sa fim constienti ca politicul daca nu intervenim si nu punem presiune pe el derapeaza, sa cerem Parlamentului sa se faca o lege a raspunderii ministeriale si parlamentare,avem dreptul ca societate civila sa initiem proiecte de lege, sa nu mai uitam de la un tur de scrutin la altul ca am fost mintiti, sa nu mai credem in promisiuni, sa nu mai acceptam mita electorala, sa avem pretentia sa fim educati si copiii nostri sa primeasca educatie aleasa, sa nu uitam ca lipsa educatiei ne duce spre umilire si batjocura, sa avem initiativa, sa invatam sa comunicam, sa nu ne mai fie frica si nici rusine, s anu ne mai uitam in curtea vecinului dupa capra lui ci sa ne dorim si sa cream o capra mai buna ca a lui, sa nu mai inchidem ochii a neputinta in fata faptelor unora.Lista este lunga insa pentru cei care inca mai au demnitate umana, un strop de educatie si respect de sine cred ca lucrurile se pot rezolva.Blazarea nostra condamna generatiile viitoare la acelasi stil mizerabil de viata,ne condamna copiii,nepotii si stranepotii pentru atitudine.In tara asta e nevoie urgent de oameni cu constinta ca sa ne putem ridica si sa scapam de tentatia de spune mereu asa e in Romania pentru ca nu taramul asta e vinovat de ceea ce ni se intampla ci noi si cred ca ii datoram tarii astia care nu e nici saraca nici urata foarte mult.Saracia din Romania e rodul indiferentei noastre si alegerilor noastre.Romania, asa cum este ea, nu are voie sa fie saraca, ba dimpotriva dar pentru asta trebuie sa luam fiecare atitudine ,toti sa ne schimbam mentalitatea .

  RăspundețiȘtergere
 3. Felicitari pentru articol!
  Postarea ilustreaza o Romanie ce se afla foarte aproape de nenorocire!
  Cred ca in primul rand se impune sa ne schimbam mentalitatea si ,in acelasi timp,sa-i determinam si pe ceilalti sa ne urmeze!

  RăspundețiȘtergere